Veel doden door overstroming in Congo

Het is 26 december. Grote regenbuien zorgen voor flinke overstromingen in Boma (Congo). Zeker 50 mensen overlijden en meer dan 10.000 Congolezen zijn dakloos. In Boma, de Dominicaanse Rupubliek, is ook één van de CAMA-kerken gevestigd.

“We hadden een fantastische kerstdienst”, vertelt de voorganger Dr. Mabiala Kenzo. “De vijfurige kerkdienst verliep zonder problemen. Alle kinderen deden mee. Ze voerden een prachtig toneelstuk op”.

27 december. Voorganger Kenzo wordt midden in de nacht wakker gemaakt door Matu, een kerklid. Dan hoort hij het verschrikkelijke nieuws. De hele buurt staat onder water. “Direct hebben we alle gemeenteleden op de hoogte gebracht. In het bijzonder degenen die in laag-gelegen gebieden wonen in Boma.”

28 december. De hele stad ligt in puin. Pas nu wordt alle schade goed zichtbaar. “Het is de ergste overstroming die wij ooit hebben meegemaakt”, vertelt voorganger Kenzo. Alles staat blank.

“De dagen daarna hebben we de ergst-getroffen gebieden bezocht, om hulp te bieden. Vooral aan de families die hun dierbaren zijn verloren. Ik telde meer dan 30 huizen onder water. Dode lichamen werden afgedekt en er zijn nog steeds heel veel mensen vermist.”

Onder de doden zijn ook de kinderen die bij de kerstdienst aanwezig waren. De kinderen van het toneelstuk. Ook een grootmoeder uit de kerk, die woonde met haar vijf kleinkinderen in de stad. “Zij zijn allemaal omgekomen. De muren van modder stortte allemaal in door de sterke overstromingen”, vertelt voorganger Kenzo.

“We zijn druk bezig met het begraven van alle lichamen en het zoeken naar vermiste personen.”

Bidt u met ons mee voor:

  • vrede onder alle getroffenen
  • de eerste levensmiddelen
  • de CAMA-kerk, dat zij God’s licht mogen laten zien temidden van deze hartverscheurende situatie