straatbidders_grDoor Jaap en Maaike de Vries*
Bashir is al vele jaren christen. Een paar jaar geleden is Siham, zijn vrouw ook tot geloof gekomen. Maar helaas bleef zij onder sterke invloed van haar familie. Die zijn allemaal moslim maar daarnaast ook veel bezig met occulte praktijken. Daardoor en natuurlijk ook door allerlei andere oorzaken, ging het huwelijk van Bashir en Siham al een hele poos niet goed. Uiteindelijk is Siham bij hem weggegaan en ingetrokken bij haar familie terwijl ze de kinderen bij Bashir achterliet. Gesteund door andere gelovigen, heeft hij herhaalde pogingen gedaan om zich met Siham te verzoenen, maar dat liep allemaal op niets uit. Sterker nog, zij vroeg echtscheiding aan. Ze had het geloof vaarwel gezegd en wilde niet langer getrouwd zijn met een christen.

Uitstellen
Voordat een echtscheiding echter uitgesproken kan worden, moet een rechter zich er eerst over buigen. Er waren al diverse zittingen geweest en nu zou dan de scheiding worden uitgesproken. Maar de rechter keek nog een keer naar z’n documenten, keek naar Bashir en Siham en zei: “Laten we dit nog maar een maand uitstellen en kijken hoe jullie er dan tegenover staan.” Nog nooit eerder had iemand zoiets gehoord.

Nieuwe start
Maar het wonder gebeurde die maand: Siham heeft zich verzoend met haar man en kinderen en heeft het geloof weer omarmd. Ze hebben een nieuwe start gemaakt en zijn verhuisd naar een ander appartement. Natuurlijk is niet alles in één keer rozengeur en maneschijn, maar het gaat wel heel erg goed. Het verschil is duidelijk te zien op Bashir’s gezicht iedere keer als we hem ontmoeten straalt een grote grijns ons tegemoet.

*Dit is een pseudoniem. Om veiligheidsredenen gebruiken we niet de echte namen.