spain-men-bible-reading-300x201Gustavo is een Spaanse man van een jaar of 38. Hij komt uit een gezin met een zeer dominante vader. Vanwege angst voor zijn vader is hij al jong op straat gaan leven en is hierdoor in de wereld van drugs terecht gekomen. Door zijn verslaving ging hij stelen en bedreigde hij mensen op straat om aan geld te komen.

Gevangenis
Op een gegeven moment werd Gustavo opgepakt en veroordeelt tot 9 jaar gevangenisstraf. Hij deelde zijn cel met een ‘zware jongen’. Deze man kwam via een ‘kerkdienst’ in de gevangenis tot geloof. Omdat hij Gustavo in de gevangenis beschermde had Gustavo veel ontzag voor hem. Een paar weken later werd Gustavo’s celgenoot overgeplaatst en werd Gustavo gevraagd of hij een Bijbelstudie wilde leiden. Hij wist helemaal niets over het geloof maar stemde toch in. Op weg naar de Bijbelstudiegroep vond hij op de binnenplaats een blad van een christelijke scheurkalender die hij toen snel doorlas en die hij goed kon gebruiken voor de Bijbelstudie. Dit was het begin van een wankele geloofsgang van een gevangene die God steeds weer op een bijzondere manier beter leert kennen.

Marihuana
Na 3 jaar gevangenisstraf werd Gustavo vrijgelaten. Sindsdien woont hij in een oud vervallen huisje met zijn hond. De maanden erna vertelde Gustavo aan mij dat hij God niet meer zo ervoer als in de gevangenis. Ik kon zien dat Gustavo vastliep in oude negatieve gewoontes. Eén daarvan was dat hij zich af kon sluiten van de rest van de wereld en dan extra kwetsbaar was voor het roken van marihuana. We hebben daar samen voor gebeden en in de Bijbel gelezen. De afgelopen maand is Gustavo echt veranderd. Hij vertelde dat God hem had aangeraakt. Hij bezoekt nu een zigeunerkerk in Granada samen met zijn vriendin.

Gods vrede
De Gustavo die wij nu zien is een totaal andere man dan 3 maanden geleden. Hij draagt Gods vrede weer in zijn hart. Gustavo is een prachtig voorbeeld va het werk van God in Spanje. Een God die omziet naar mensen en vanuit zijn genade zich naar hen uitstrekt en hen aanraakt.